Nadmierna twardość wody jest przyczyną powstawania kamienia kotłowego (a co za tym idzie zmniejszenia wydajności procesu grzewczego w urządzeniach pracujących na zasadzie wymiany ciepła) oraz większego zużycia środków myjąco-piorących.

Zmiękczanie wody polega na usuwaniu twardości na drodze wymiany jonowej. Podczas przepływu wody przez złoże filtracyjne (żywica jonowymienna) powodujące twardość wody jony wapnia i magnezu wymieniane są na jony sodu. Gdy zdolność jonowymienna złoża zostanie wyczerpana, jest ono poddawane regeneracji roztworem soli kuchennej (NaCl ). Częstość regeneracji zmiękczacza zależy od twardości oraz ilości uzdatnionej wody.

Urządzenia zmiękczające wodę zapewniają dłuższą żywotność oraz lepsze funkcjonowanie instalacji, urządzeń technicznych i gospodarstwa domowego oraz zdrową i bezpieczną wodę do picia.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy